Bilim Adamları Bir Yıldızın 3D Simülasyonunu Yaratarak Bazı Bilgileri Ortaya Çıkardı

Yıldız

Yıldızlar hiç şüphesiz ki evrenin en ilginç parçaları. Yıldızlarla ilgili birçok araştırma yapılsa da, gizemini koruyan hala bir şeyler var! Bu bağlamda bir grup araştırmacı, bir yıldızın iç işleyişini ve yıldızların nasıl parıldadığını ortaya koyan bir simülasyon çalışması yaptı. Northwestern Üniversitesi öncülüğünde yapılan çalışmada, devasa boyuttaki kozmik cisimlerin, iç yüzeyindeki ısı ve enerji akışını ayrıntılı bir şekilde aktaran üç boyutlu bir modelleme geliştirildi. Bu çalışma ile ilgili makale, Nature Astronomy dergisinde de yayımlandı.

{getCard} $type={post} $title={İlginizi Çekebilir}

Yıldızlar, uzaktan parıldayan bir cisim gibi görünse de, aslında iç yüzü oldukça hareketli! Öyle ki, yıldızın içerisinde, tıpkı tencere içerisinde kaynayan su gibi, sürekli hareket halinde, fokurdayan sıcak bir madde bulunuyor. Isı yükseldikçe, yıldızın çekirdeğindeki plazma yüzeye doğru itiliyor. Bu plazma, yıldızın çevresine çarptığında, tıpkı denizde sektirilen taş gibi, etrafında yerçekimi dalgaları oluşturuyor. Bu yerçekimi dalgaları, çevre yıldızlar boyunca yankılanarak ilerliyor ve yıldızların titremesine, parıldamasına yol açıyor.

Yıldız 3D Simülasyon

Gözlemcilerin gördüğü bu ikonik görüntü, belki de evrenin nasıl oluştuğuna dair, küçük de olsa bir ipucu verebilir. Zaten oluşturdukları üç boyutlu modelleme de, bu konuyu temel alıyor. Modellemeye göre, bir yıldızın yükselen plazmasının, çevreye yaydığı titreşim ve yerçekimi dalgaları öncesindeki ısı ve enerji akışını ayrıntılarıyla gösteren bir üç boyutlu çalışma gerçekleştirildi.

Bu çalışma sonucunda, plazmanın yüzeye çıkıp bir çarpışmaya neden olduktan sonra yarattığı dalgalanma boyutu nereye kadar ilerliyor, aslında bunu anlamak istiyorlar. Böylelikle, yıldız çekirdeğinin ne kadar büyük olduğu, yıldızın yaşamın hangi evresinde var olduğu veya geride ne kadar büyük bir kara delik bırakacağını kesin olarak söylemek mümkün olabilir.

Daha yeni Daha eski